Jumaat, 10 Januari 2014

Status Halal Shaklee

Soalan yang salu saya terima dari customer iaiah status HALALKAH Shaklee??.Adalah kita prihatin..Ya merupakan produk dari US.Bila dipasarkan di Malaysia sudah tentu status Halal menjadi perkara utama.

Shaklee adalah worldwide dan mempunyai pelbagai jenis produk.Namun jika anda ' meninjau' Shaklee di US atau Australia hatta Singapura sekalipun, anda akan dapati sesetengah produknya tidak terdapat dalam pasaran Malaysia. Kenapa ya? ini kerana tidak semua produk worldwide Shaklee itu halal ( ya tidak dapat disahkan status halalnya ). Senang cerita, yang dijual di Malaysia telah diperakui status Halalnya.So, jangan risau ya.

Sijil HALAL terbaru bagi tahun 2012.Dikeluarkan pada 6 Februari 2012
Islamic Services of Amerika ( ISA ) adalah satu badan di Amerika Syarikat yang diiktiraf oleh JAKIM..

Ade lagi customer yg bagi komen2 pa status2 iklan saya..menyatakan yang Shaklee adalah pro yahudi..
lagi sekali saya buat penelitian terperinci soal ini..

Alhamdulillah, terima kasih kepada Master Wan Fatihanum & Ustaz Shazan Sulaiman atas perkongsian ni.

Kepada yang masih ragu dgn Shaklee yang 'bukan makanan sunnah', 'produk dari US', buka hati & mari kita baca, semoga dapat pencerahan.

--------

soalan:
Berkenaan produk2 shaklee yg kini berada di pasaran, boleh tau, siapa ceo shaklee ni? Bangsa melayu ke atau bangsa lain? Shaklee dari US. Kenapa berurusan dengan orang bukan Islam?

jawapan dari Ustaz Shazan Sulaiman:

Begini...pertamanya semua manusia ini adalah hamba Allah dan umat Muhammad saw.Cuma ada yg dah Islam dan ada yg belum Islam.Tujuan kita berniaga termasuk dgn bukan Islam agar kita dpt mengIslamkan yg belum Islam dan meningkatkan kefahaman di kalangan yg dah Islam.Sebab tu syarat menjadi ibadah niat krn Allah, ikut syariat, halal, beri kesan yg baik dan tidak meninggalkan perkara asas spt solat.

Balik pd sirah Nabi saw mmg jiran Nabi pun yahudi malah Nabi pernah berhutang dgn yahudi maknanya dlm konteks itu kita boleh berhubung dgn mereka selagi memenuhi syarat2 di atas.

Lagi satu ada tak sekarang ni syarikat internasional Islam yg mengeluarkan vitamin spt ni?Jadi kita boleh bekrejasama dlm masa yg sama kita juga mengguna dan membangunkan ekonomi Islam.

Ramai org tak perasan selama ni kita mengguna dan bekerjasama dgn bkn Islam cnth industri kereta, pakaian, pembuatan, perkilangan...apakah salah..tidak selagi tidak melanggar syariat.wallahualam.

Shaklee produknya ikut syariat, halal dan beri kesan yg baik..jadi tiada masalah utk bekerjasama...

Lagi satu yahudi kita boleh berhubung yg tak boleh kumpulan fanatik yahudi iaitu zionis.
 Ini adalah hasil perkongsian ilmu dalam group2 jutawan Shaklee kami..bukan sahaja mengutamakan produk dan keuntungan semata.tapi kami memastikan service yg terbaik dan meyakinkan..
Kalau nak join kumpulan kami jom daftar sekarang..kita panjat tangga sesama..
Sharing is Caring
Fathiyyah

Tiada ulasan:

Catat Ulasan