Jumaat, 30 Disember 2016

tenangkan fikiran

rasa macam serabut jer arini..maybe fikir tahun baru yg akn tiba..cabaran baru..idea baru..kerja banyak pun baru...

doakan la semoga semua perkara yang dirancangkan berjalan dengan lancar..hati pun tenang..

Rabu, 28 Disember 2016

mesyuarat di pulaza

27hb 12 2016..gb ajak bermesyuarat di pulaza...naik..bas..hehehehe..lama sungguh xberjimba2 dgn kawan2... sampai jer..jgn luoa selpie

gambar ni dr hp kawan..tag di fb..jeles hasben..dia igt tiah yg upload gmbr ni dlm fb.


ni masa nak balik dh..paling best kat sini..makanan dia..sodap..


bilik pun selesa...cuma tang bilik air jer xbesh..air ciput dlm bilik air...

sebelum sampai..selpie dl dlm bas...kehkehkeh..tp yg paling best dpt hp free..


Ahad, 25 Disember 2016

baiki smart tag

smart tag ni beli masa promotion sempena jambatan pulau pinang akn upgrade tiada laluan utk bayar tunai..semua guna elektronik samada touch n go atau smart tag..

kira dh dekat  1 year ka smart tag ni..masalah semua pengguna smart tag ni..dia x keluarkn jumlah baki yg masih ada..jd setiap kali guna mmg tawakal jer.atau topup seksiap kot2 habis..

tensen tu..last2 masa scroll fb nmpk cara nak baiki smart tag yg masalah sama..memula rs renyah sebb rs macam ni keje org laki..tp korang phm2 la org laki ni pun mcm2 jenis..ada yg jenis out terus nak baiki bahan elektronik canggeni..

jadi terus ke kedai DIY dekat tesco seberang jaya.beli skru driver kecik2..rege dia just rm7.90 promoter tu suruh beli yg mahai..dlm rm 20.00 tp ckp kat dia saya nak yg ni je..( yg rm7.90) sebb nak guna sekali jer..tu pun try n error sebb xpernh buat lg..

balik rumah terus try..bukak skru..xde plak sempat nak snap gmbr..nnti de masa kita snapkan..

bukan sehari punya keje la..baru perasan baeri dia low..jd pergi beli bateri baru dl..buat lg...gores dgn pensel tu..sampai berjaya...puas hati rs..

rs bangga sensorg sbb kita ni women jer...tp leh wat keje org laki jugak..save budget ku..

nnti kita upate cr nak baiki tu ok..

Sabtu, 24 Disember 2016

jahit dress

sekarang musim nak pakai duit banyak..jadi kena jimat sikit...taujer la tempah dress ni selai RM50upahnyer..tp puas hati laa..

kali ni nk try buat sendiri...tau x buat mcm mn? kita de selai dress ygterkoyak dekatbelakang sebb sangkut pku langsir dlm kelas..try jahit tp still nmpk cacatnyer..

jadi tetas baju dress tu..pastu iron elok2...jadi utk buat kain baru..just letak contoh dress yg dh ditetas td..pinkan dengan jarum..dan gunting..masa gunting amii dlm 1/2 inci uti basi jahit tepi...

korang tau berapa hari jer kita buat dress ni..hari selasa gunting kain.hantar jahit tepi..rabu amik kain yg sudah dijahit tepi..dan mula jahit...

tp sbb nak buat agak teliti..mmg letak jarum..jahit..iron..sebb nk bg betui..setiap inci..

tp biasa la..my weakness area leher..sbb salu wat round tngkuk tu fail...tp ttp teruskan juga..cuma kali ni..xde jahit..salah..tetas..jahit lg..salah lagi..tetas lagi..dah xde..terus jerrr...

jadi hari khamis siap..just 3 days.. Alhamdulillah...

layan tgk pic dress yg dijahit oleh first beginner tailor..utk pengetahuan..tiah xpernh attend mana2 kelas menjahit tau..dulu mak pernah amik upah jahit baju org..tp sekrg xde dah...masa tu la..tiah tgk..dan belajar...sapa ada kemahuan diaitu ada jalan..

jadi utk kwn2..adik2...kakak2 yg teringin nak jahot baju semdri..buktikan..setakat cakap jer tp actionnyer takde..tkde maknanye juga..mmg sakit bila salah..baju senget..tengkuk xcantik..tp practise make better..inshaAllah..

Selasa, 20 Disember 2016

basikal baru

hadiah untuk anak2 atas sebb cemerlang dalam pelajaran..

beli kat pacific perai pulau pinang...
dah servey banyak kedai..kedai2 lain agaj mahal..rm2++ tapi katsini rm155 jaa

Sabtu, 17 Disember 2016

ulang tahun kelahiran

selagi x habis disember..lagi tu la syiok sendiri sambut besday...meraikan hari tu..tetiap tahun...

entah update ker x dlm blog ni.2 thn lalu..sebb terharu abg bw celebrate besday kat secret recipe kepala batas..esok tu terus beli hp iphone 6 dekat abg...tpi melalui pln maxis laaa...tetiap bulan rm100 oooo...dah la data dia 2gb ja.. bygkn menanggung seksa batin data selalu habis tetiap bulan.. tgu 7hb utk renew data.. tp...xkesah hasben punya pasai...i love u sayang...

jadi kontrak utk hp tu selama 2 thn..esok adalah hr last utk kontrak..alhamdulillah..dh leh terminate..sebb esok hari ahad.center maxis tutup..jd tgu keesokan harinya..hari isnin...

pg td pergi terminate data celcom...letak dlm hp ke2..tp rs berat menanggung byr 2 plan internet..terminate awai2...rsnya lepas habis kontrak maxis tu.convert celcon jugak..sebb nak try plan celcom first tu..20gb..RM80..byk tu..cukup kot..inshaAllah...

tahun yg lepas pun x update pasai besday jugak...abg beli sebiji teruih kek secret recipe chocalate indulgence tu...



amik kooo..makan la kek tu..memang la..umi dia jugak yg habiskan..mcm mn xmembesar dengan sihat...

jd tahun ni...sebb org xbeli kek dah..beli utk diri sendiri plak..hehehehehe...xpe..janji hepi...

kelengkapan sekolah

Alhamdulillah..reseki anak2..dapat beg sorang satu...
hannan dapat kasut sekolah sepasang...
baju tido sorang satu..dan seliper sorang satu juga...
Rezeki dikongsi bersama...

Selasa, 13 Disember 2016

sewaan khemah murah area butterworth

kali ni di pasang Route 69..tepi pantai...atas permintaan tuan rumah...sebuah khemah dipasang betul2 tepi laut...risau sebenarny musim hujan ni..angin kuat...

lagi risau sebb agak berat dgn 3 warna scalop..hitam + hijau + kuning...tp kami usahakan..

manakala 2 khemah lg tema purple + putih dipasang kawasan parking kereta..

tuan rumah menyewa air cooler sekali utk keselesaan pengantin..

hadiah hari lahir ke 32

selamat hari lahir..untuk diri sendiri..kikikiki...sebenarnya hadiah ni beli awai lagi...tp hari ni baru rasmi...

terima kasih abang..hadiahkan handbag dan kasut besday hari tua ni....( sila muntah hijau)

kedua2 brand sembonia..xdala mahal sgt..mampu milik..tp utk tun badan rs dah cukup mahal...

abang ckp hadih sebb banyak support business khemah abang...kita tukang jahit sarung kerusi..pinkan scalop..jahit renda kain tiang...

bukan senang tauuuu....

sewa khemah area butterworth

hari ni pasang khemah di SK Lahar Kepar..tema wedding biru turquiose..cantik warna ni..
Alhamdulillah berjaya pasang..dan tiada masalah teknikal apa2..

inshaAllah harga yng ditawarkan sgt murah dan berpatutan..

nak survey rege leh refer sini

🎪Harga sewa khemah🎪

🌸Khemah biasa ( bentuk piramid) 

🌿Khemah sahaja( tanpa kerusi meja) 
👉🏻Rm140

🌿Khemah + scalop ( tanpa kerusi meja )
 👉🏻rm160

🌿Khemah + kerusi meja 
👉🏻Rm200

🌿Khemah + kerusi meja + scalop 
👉🏻 rm230



🌸Khemah high top( arabian )

🍀Khemah sahaja ( tanpa kerusi meja) 
👉🏻Rm180

🍀Khemah + scalop( tanpa kerusi meja) 
👉🏻rm200

🍀Khemah + kerusi meja
👉🏻 rm250

🍀Khemah  + kerusi meja + scalop
 👉🏻 rm280

🍁Sewa sarung kerusi renda
👉🏻 rm3 ( satu kerusi)

🍁Sewa air cooler
 👉🏻 rm130 (sehari )

Size khemah 20 × 20

sebarang oertanyaan boleh hubungi en ahmad lutfi 011-12999399( suami saya)

ni kira support business husband laa...😍😍😘😘😘

selamat hari lahir ummi ke 32

bertambahla usia cek lagiiii...masuk 32 dah dengan berderet 3 series gerabak keretapi...

jangan jeles..tp nak habaq..saya rs suami saya sayang saya...kikikikiki...

sejak peristiwa hitam yg berlalu...pengalaman perit yg pernah rs..banyak memberi hikmah..supaya terus menghadapi..realiti hidup ini...hakikatnya dunia hanya ujian semata..dan keputusan yang dinantikan diakhirat kelak...

rs jd ustazah jap...

rini abg turutkan pegi cari kasut joging..maklumla berat badan bertambah niii...di sunway carnival..seberang jaya......

sempat snap sekeping gambar ni..gambar anak2 yg kian membesar...
hannan 7thn
afnaan 5thn
aufa 3thn

jika masih bernyawa baby yg gugur ritu..dia dah dekat 2tahun..takpela..Allah lebih mengetahui...


gambar hannan aufa dan afnaan...ummi sayang kamuuu...

walaupun harini besday..umi beli sendiri..sbb hadiah dah dpt..tp sebb nak jogging..beli jugakkk...
pilihan che abang nii..

berat badan naik

memang naik pun...
kronolgi berat badan

sebelum kawin.  42kg
last timbang sebelum bersalin ank sulung 60kg.
selepas bersalin ank pertama 49kg.
last timang sebelum bersalin anak kedua 58kg
selepas bersalin ank kedua 51kg
last timbang sebelum bersalin anak ketiga 59kg
selepas bersalin anak ketiga 53kg

dan...hampir 4 thn selepas bersalin anak ketiga 59kg..😭😭😭


59kg ni berat masa dok mengandung anak ke3..sekarang xdok mengandung pun...
berat badan tu macam ada org dalam perut..rs xselesa badan jangan kata laa...kaki ni memang xleh nak menampung berat badan...

tiah ni kasut size 5 jer..kalau us size 37..mmg kecik pun..xpadan ketinggian..157cm..bmi sekarang dah 24...

klu ikut berat badan ideal sekitar 45 - 60kg sahaja...lebih dah obesiti..tp ni lagi sekilo cukup 60kg..

teringin. nak turunkan balik berat badan..xpyh byk 51- 53kg pun dah ok..tu yg try slim love tu..rini baru hari yg ke2..kena sabar banyak..

memang minum banyak air masak..sampai xlarat nak terkucil..tp xpela..igt nak berusaha nak turunkn berat badan...tp bab makan ni..susah betoi..sbb sebwlum ni mana de diet...asal de makanan je..makan..hasben mmg beli 2 keping roti canai pagi2 utk wife dia sowang ni..nasi tengahari klu makan kat luar..penuh pinggan dia bubuh kat kita...dh kata xnak byk..dia kata sayang..jangan membazir..aduiii laaa...


Isnin, 12 Disember 2016

testimoni women love dan susu rizqi

hari ni berani mati tunjuk gambar jerawat...ekceli masa ni xberapa byk kali.sbb baru2 dok nek jerawat..sebab tu masih ada hati nk selpie lg...yg penting..xde camera beauty plus ker..360plus ke..no edit...

masa ni jari jemari galak memicit jerawat..asal muka dok elok dh..tp gatai la nak bg elok.gebu gebas...jadi kot lain



tengoklaaa..jerawat pasir..batu...masa ni motivasi diri sangat rendah...salah satu sebab byk jerawat ni sebab stress..de masalah beso masa ni...asyik pegi keje memikir..balik rumah memikir...Tp rasanya sekrg masalah tu dh berlalu pergi..xnak igt dh...


gambar ni few days ago..bawa ank2 mandi kolam dekat taman belia pulau pinang...filter guna alam semulajadi matahari...terkejut tgk pic ni..sbb memang x pakai bedak pun..apa pun xpakai..sebab berendam sama dengan ank2 dalam kolam..tudung pun basah..
siap pegi main alat senaman lg dekat taman tu...

Alhamdulillah..rs Allah dh pertemukn dgn produk yg betul...dengan kuasa Allah menjadi plak guna mamadil ni..rs berbaloi beli mahai2 pun....

semalam br try slim love plak...sbb nak turunkn pert buncit..tiah ni pesen normal je..bmi 24..kira zon kunin dh tu...tp the biggest prob dekat perut..malu dekat hasben tego perut buncit mcm de baby...padahal anak yg kecik dah 3 years..thn 2017 nnti dah 4 years..

nnti tiah buat review pasal slim love plak ok...


testimoni mamadil slim love dan susu rizqi

macam macam rs nak cuba kan..latest..mamadil...sebelum ni pernh try kawaii yang jehan musa tu..sempat 2x jer beli..stop..sebb rs xbest...

second try blumerries...bluemerries paling lama guna..dekat setahun..sampai sekali beli 3 kotak...harapan dh lama guna..makin serasi..tp mcm xdak link la dgn bluemerries ni..jerawat makin teruk..xberansur pulih..sampai nek macam jerawat pasir yg ada isi tu..dh la xleh tgk jerawat.gatai jer tgn nak picit.berparut satu muka..mmg teruk la muka masa ni..sampai 1 thp xmau tgk cermin..silap pakai skincare plak.terus buang.sbb...lagi pakai krim malam tu..lg membesar sihat plak jerawat tu...skincare tu beli dekat kwn sendiri..last2 unfollow fb dia..sbb xnak rosakkan business dia plak..husben plak suruh stop semua jenis produk skincare..korang bygkan dia suh guna sabun mandi jerr..dettol tu la..sabar jer la..tp isteri yg patuh ni..ikut jer..dlm keterpaksaan...

tp sebenarnya skincare ni..atas org juga. dekat tiah xelok tp lain org lain plak resultnyer...masa tu kalut pegi spa..try treatment skincare plak..series..xjd.nek jerawat lg..nak nangis ooo..sebb tiah ni bukan jenis kulit bermasalah..masa muda2 dl..kwn2 admire la.tny pakai skincare pa...tp ms muda xpki apa pun..setakat pencuci muka safi.bedak safi yg tepung tu jer..tp tu pun dh rs habis lawa..

at last..google2 jupe women love..mamadil..survey harga..terkejut tgk harga..dah booking last2 cancel..beli blumerries jgk.sbb bluemerries murah skit..pastu dok tgk xde perubahan..masa tu plak gaji bulan 11.xde byr duit kut..duit tu la kita beli women love dan susu rizqi..

memula consume..nek juga jerawat ckit2..tp sbb mmg xde belek muka kat cermin..biar jer la..sbb tau kulit mmg masalah..selalu tgk bikin susah hati jer...

tetiba satu hr tu..susu rizqi yg coklat tu habis( susu rizqi coklat ni dpt free jer.sbb tgh offer) ala..habis plak..dh la sedap giler susu rizqi tu.tambah dgn vanilla..lagi sedap..kalah milo peberet cek tu..pastu fikir de kesan ker..baru la berani belek muka..ehh..dah hilang jerawat...parut2 pun dh pudar..bagusla mamadil tu fikir dlm hati jer...tny la dekat penjual mamadil tu..nak repeat order susu rizqi coklat..dia ckp susu rizqi coklat utk freegift jer.xdijual...

jadi diam jer la kita..seminggu pastu balik rumah mak..kemaskn rumah mak..dh letih.dok rilek2 sembang dn mak..mak ckp..dh elok kulit muka tiah..nmpk bersih xde jerawat...alahai..hati masa tu..bunga...bunga...bunga...mak plak yg ckp kan..lg la....

satu pg nak bancuh susu rizqi.alamak tgl 2 sachet jer...terus bgtau ina ( seller mamadil) nak restok susu rizqi vanilla dengan slim love...pulakkk de tambah 1 lagi produk..br nak try...

so nak bgtau..bgus la women love dan susu rizqi..for skin..klu de masalah kulit tu..try la..recommended..tiah ni dh try memacam..last2 jatuh cinta dgn women love dan susu rizqi..rege dia agak mahal..tp sanggup beli sbb nak kulit elok mcm biasa...

ok..sampai sini jer...nnti kita cite slim love plak..menjadi ker tak..ok..

with love
tiyah...😃😃😉