Sabtu, 20 Disember 2014

ulang tahun ke 30

Selamat hari lahir tiyahhh...heheheheheheh
bukan rini..tapi 13/12 ritu...
dah cukup 30 weiiii....

ok...pencapaian terbaek setakat ni..
degree dah ada...master dalam impian...InshaAllah...
dah kawen...opkos la kan..
anak dah 3 orang...sebenarnyer 4..sorang simpan..saham akhirat...Alhamdulillah..
dah keje gomen...tahun ni dah masuk 5 tahun...
dah ada rumah.....walaupun hutang kan...rumah nama sendiri gak..tak kira...

Alhamdulillah...alhamdulillah...
sejak kawen dan ada anak rezeki lagi terbuka luas...
tapi itu dunia semata...akhirat???
huhuhuhuhuhuhu..
kalau hari ni Allah jemput..agak2 bersedia tak??
rasa nak menangis....

tak mau dah gado2 dengan abang...nak sabar dan redho..
nak jadi org baik..inShaAllah....

psssttt....ritu sambut besday kat secret recipe...terharu punya pasal..
bagi abg buat loan beli i phone 6....janji bayar tau....hahahahaha..kedekut punya bini..asal bg jugak wat loan kan???hehehehehhe


Khamis, 11 Disember 2014

penin ni

tengah gila menservey produk kurus plak..tengah berkenan produk ni

ok tak korang yg pernah guna?

dengan produk muka yg nie

edeiii

Rabu, 10 Disember 2014

Review makanan kesihatan

Ekceli..xtau nak fokus mana satu produk yg rasa best..sebb sehari mcm2 mknn kesihatan yg tiyah makan...cenggini la..ambil yg mula dl..

ekstrak kacip fatimah...
Lebih banyak tumpu kepada kesihatan dalaman wanita..tiyah kan pas gugir ritu...dlm 3hr lepas dnc..memang dh mula amik ekf ni..seminggu pastu pergi cek doktor..rahim dh ok..tp still de darah yg lum habis kuar..jadi contibue makan..memang badan rasa sihat..n kebas2 sejuk tu..memang xde la..even ritu berjalan jauh ke klang..memang byk membantu..rasa bertenaga..Alhamdulillah...

madu dan habbastus sauda...

dah agak lama consume madu ni..sebelum preggy lagi..tp masa preggy..alah teruk..mmg rasa xnak mkn dan terstop..pastu mula balik lepas dnc..yg perasan..tiyah memang bgn pagi..mnm dl madu ni dicampur air suam panas..perasan sgt lepas ambil madu ni..rasa de darah yg turun..pastu stop..dalam semibggu gak la..early morning turun darah..pastu sminggu pas consume tu..pi cek doktor rozita..rahim mmg btol2 clear..xde darah lagi..dan dia ckp dh mula start merancg..dan kira kotaran haid since the day of dnc...Alhamdulillah...

minyak zaitun dan jus pati delima

ramai yg consume 2 produk ni utk hamil dan ketika hamil..tp tiyah ambil bukan utk hamil pun..sebb manfaat dia bnyk..de org xleh telan mnyk zaitun tu..tiyah ok jer..even dia rasa minyak skit..dan pati jus delima tu agak masam..tp masam2 manis..sedap la...dah tgl separuh..sebb ank2 pun tumpang nak...Alhamdulillah...

bidadari..

de gak baru2 ni try amik bidadari..tiyah mmg dah lama amik bidadari ni..tp on off..preggy n bersalin..sejak tengok testimoni harum malam rasa nak beli..tp xpernh cuba harum malam...compare2 jd amik bidadari gak...soal ituuuuuu...rahsia kami berdua...tp satu jer nak sebut..Alhamdulillah...

rasa jugak nak oergi berbekam..last bekam masa preggy tp xtau kata preggy ritu lagi...mak ckp org preggy xleh bekam..tp tiyah pergi berbekam..sebb xtau..mungkin sebb tu gugur..mak kata laa..tp tiyah caya ni semua qada dan qadar...tp memang best bekam ni..rasa ringan badan..disamping dapat pahala mengikut sunnah nabi..

sekarang tgh servey produk kecantikan wajah...memang menjadi2 jerawat plak skrg ni..xtau sebb pa..de korang nak suggest pe2 tak?








Selasa, 9 Disember 2014

berspa...

semalam...lepas cu semangatt ajak berspa...lanjut ler kaki ni ke giat mara kepala batas...murah tol..semua treatment RM14.00 jer...

sampai jer sana..igt biasa2 jer..rupanya betul2 gaya spa..





aaa....cantikkan? gambar curik..kekekekekeke....memula wat facial wajah..maklumla..lepas perggy ritu..cepat tol muka naik jerawat...harap2 lepas mkn semua makanan kesihatan dan wat facial xde berjerawat lagi...


derang guna produk loreal...dulu masa muda pernh guna produk ni utk muka...sekarang dah kawin beranak ni xsempat langsung nak cuci muka sendiri..nampak tak mask muka hijau tu...itu ler muka ku...wat masker wajah..dah kering baru bukak..sejuk jer muka...








pastu buat rawatan jakuzi..mandi dalam tab mandi tu..dengan buih2 sabun..macam dalam telebeshen plak...



tak de la ambil gambar tuan yg sekshi ritu...pakaian basahan pihak spa sediakan yer....

lepas berjakuzi...kita bersauna plak...yang ni besh giler...dah memang baru lepas pantang..memang berpeluh2 dalam tong sauna tu..




dah berpeluh dah tu...mcm chubby jer muka...tapi memang besh la..[patut ler org suka pergi spa kan....lain kali leh pi lagi...yuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Ahad, 7 Disember 2014

kelas masakan pajeri terung

ok..resepi ke 3..



pajeri nenas ( sila ganti terung sebab abg suka terung )

sila potong terung..panjang2..

panaskan minyak..
tumis bawang holand tadi
baru letak bawang putih
halia potong panjang2

letak kulit kayu manis
bunga lawang
buah pala

tambah 1 sudu minyak sapi
jadikan pes rempah daging babas pastu masukkan..
…tumis sampai pecah minyak juga…

ok..ni secret recipe udang kering tumbuk sampai halus..
biarkan seketika yer..sampai pecah minyak lagi…

last letak nenas…kerisik…gula merah dan garam..secukupnyer..
masak sehingga mendidih


kelas masakan kari ikan termenung

ok..ni menu kedua....kalau tak paham sori yer...sebab nak bagi igt jer..



kari ikan termenung

panaskan minyak
tumis halba campur dahulu
masukkan bawang besar holand dah agak layu
masukkan bawang putih
masukkan daun kari ( tak payah buang tangkai )
tambah kulit kayu manis
buah pala
bunga lawang

jadikan rempah jadi pes 3 peket kari babas
dah bawang jadi layu masukkan pes rempah tadi
pastikan rempah dimasakkan agak lama..masukkan air sedikit2 sahaja..
lamaaaaaaaaaaaaaaaa tau…

dah agak pecah minyak..pastikan puas hati..masukkan bendi..
ambil air asam jawa..dalam segenggam gak..perah air asam tu 3kali..
pastu rasa dulu jadi masam tak..puas hati tak..
baru letak santan..sikit jer yer..
sebab abi xsuka santan
lepas tu masukkan ikan..dan cili hijau buang biji..
last letak tomato potong 4
baru letak garam..



kelas masakan daging masak kicap

malu sungguh nak post nie...sebab anak 3 dah..tak pandai memasak lagi...untuk makan sendiri lepas la..sebab tiyah tak jenis cerewet makan..tapi untuk en suami..segan gak kat dia...jadi sepanjang cuti nie..de kelas masakan yg tiyah google dalam fb..memang dekat jer..di kailan kepala batas...

masak 5 jenis masakan...tapi tempel 3 ni dulu..sebab yng ni menu utama..



daging masak kicap

bahan-bahan


rebus daging kalau guna preasure cooker setengah jam
air daging jangan dibuang
potong bawang holand
bawang putih

letak minyak masak saji
tumis bawang besar holand dahulu sehingga sedikit layu masukkan bawang putih
masukkan daging rebus tadi sahaja.goreng sebentar..masukkan kicap dalam 2 senduk besar..masukkan  rempah beriyani ( kalau takde rempah masak kurma daging ). masukkan lebihan air rebusan tadi. masukkan bunga lawang,buah pala,kulit kayu manis.biarkan seketika...letakkan minyak sapi 2 sudu makan..biar sehingga daging lembut..

biar lama skit tau..

potongkan kentang 4 potongan..
potong cili hijau..potong tengah dan buangkan biji

kira daging hampir empuk masukkan kentang.sos tomato 1 sudu makan dan tomato 2 biji potong 4
biar seketika

dah hampir empuk kentang masukkan cili hijau

dah boleh tambah garam..sedikit jer..suku sudu makan..
masukkan sedikit lada putih..

sila rasa yer..petua nak merasa..fokus satu rasa dulu..rasa garam..ok tak?


Jumaat, 5 Disember 2014

perpustakaan pulau pinang

semalam berkunjung ke perpustakaan pulau pinang...sebenarnyer dekat jer kat rumh..










 sekadar nak bagitau...memula daftar dulu sebagai ahli..
dewasa Rm2
kanak2 RM 1

tapi kalau package family RM5.untuk semua ahli member...

pastu kalau nak main komputer..internet...setengah jam RM1 sejam RM2..

kalau nak masuk i playtoy..macam bebudak main tu kena cas RM 12..sorang..

tapi semua cas tu kena setahun..sekali jer...pasni pergi semua FREE...

cuti sekolah ni elok la pergi situ...seronok..kanak2 pun seronok..

Khamis, 4 Disember 2014

23 hari dah

Sambung entri yg lepas...jupe doktor rozita..xde amik ubat apa..scan jer rm30. Jer..murah kan?? Korang yg duduk penang..leh la klu nak pergi situ..pearl maternity hospital...gynae mmg doktor muslimah..pn .rozita...sekarang klu nak jupe doc rosnah...doktor penwar klinik dewan bersalin muslimah..leh jupe disitu juga..kena book appointment...bestkan..doktor2 muslimah..aurat kita terjaga..Alhamdulillah..

.Bergegas balik..sebab petang tu abg ada game bola dipadang kilat tnb perai..sebwlum tu singgah makan dikedai cik ina..sedap jer mkn sawerma..hehehehhehe..masa tgh makan tu..nmpk ler cik ina jual minyak zaitun dan gulsan...bagai org mengantuk disorong bantal...dah lama servey pasal minyak zaitun olive house dan jus pati delima gulsan tu...lepas dengar petua2 kecantikan ustzh hafizah musa dah try google makanan sunnah tu...setakat ni yg tiyah dah amik...

♥minum air masak lepas bgn tido.
♥minum madu plus habbatus sauda nama madu ni istanbul sauda...beli tempat berbekam dikulim
♥sesudu minyak zaitun
♥2 sudu jus delima gulsan
♥ekstak kacip fatimah
♥ minuman kesihatan jus bidadari


Pastu solat asar disurau tnb..terus abg pergi main bola..kitaorg main ditaman permainan..sebelah padang bola jer pun...best jugak taman tu..de tempat senaman untuk org dewasa...semua tiyah try...tp satu jer tak..sit up..sebab malu...nak menurunkan bdn lagi ke???xde la...nak sihat jer..nak njaga suami dan anak2...pastu balik rumah...

24 hari...

xpi mana juga..rehat...dan esok...lum tau lagi...hehehehehehhe...cuti sekolah masih panjang..



Penutup pantang

Hahahahaha...gelak sebb sesuai ker dgn tajuk??

20hari..

Sepatutnyer penutup pantang ni org pergi berurut last 3hari  ataupun mandi bunga ker...semua2la...tapi memandangkn pantang ni..xmcm berapa pantang..penutupnyer..kami sekeluarga pergi kenduri rumah paklang...nun diklang nun..bayangkan penang to klang...tp Alhamdulillah..xde sakit2 bdn..bertolak dah kul 930mlm..sebb tgu abg balik kelas master dan tgk bola suzuki aff mlm tu...tengah jalan siap bantai nasik lemak lagi..lapo toi...

agak kul 3.00pg baru sampai..tu pun sesat...hahahahah..last kol paknjang dtg amik..jadi ritu..on off lena laa..dah pagi tu..seksiap pergi rumah paklang..dgn kenduri adilah...meriah sebab ni anak sulung paklang..series..cantiknyer sepupuku sorang tu..anak paknjang nurul..fuyoo..cantik bangat..de gakla aku curi2 nengok cek abg aku tgk2 si sepupu2 ku yg cun2 melecun dan muda mudi itu..kurus jer melidi...jeles tau...kita dl pun muda2 umo gitu cun gak.. ( pashan) teringin nak kembali muda mcm umo 22dl...masa tu..berat bdn ku cuma 42kg..dgn tinggi 156cm..bayangkanla kurusnyer guane...tp okla kot..dah beranak 3 ni plus gugur sowang..berat sekrg 50kg..

21 hari

dah melalut jauh mak bedah ni..jeles ker laki jer..ok..sambung cite..pas habis kenduri..kami rehat dl..sembang2...lepas maghrib kami kuar..jenjalan i-city..bw anak2...time tgk air pancut ikut irama lagu tu happening giler..rasa mcm dlm filem cintan cintun plak..en abg dukung aufa..afnan pegang tgn umi..hanan peluk kaki abi..dan kami sama2 menikmati keindahan tersebut..Subhanallah...cantiknyer...tak sedar dh kul 11mlm..cepat2 balik..sebb nak bertolak balik penang plak..cari jalan guna google maps jer..sebb takde gps..lagi canggih tanya org jalan nak kuar...malu bertanya sesat jalan...mapam tu balik ler kami berlima..dalam letih plus mengantuk 3kali berhenti rnr..tido dl..sambung jalan balik..sampai umah kul 5.00pg..terbungkam tido...

kat i city

cantiknyer lampu pokok tu...


22hari...

xpegi mana...tido jer...rehat...makan...

23hari...

selepas lewat temujanji jumpa dok rozita..lepas 2mgu dnc..rini la nak jumpa balik...petang tu dlm kul 245ptg..baru kuar pergi penang...temujanji koi 3ptg...kkekekek...memang lewat ler sampai..tp cpe..lepas jupe dok..semua ok..dok scan pun ok..dah clean rahim..Alhamdulillah..dia kata dh leh produce baby lik...hahahaha...tp better tgu 2 bulan dtg peyed...leh preggy semula..teringan nak pregy semula..ganti yg gugur ritu...tp abg memang xnak dh..cukuo e jer dia kata...selrg dh start mkn asiod folic..bkn utk preggy..tp nak habiskan ubat ritu..ok..sampai sini dl aaa...lenguh tgn menaip..gn hp jer.....sesapa yg teringin nak bersalin disini leh refer gambar..







Khamis, 27 November 2014

18 hari dah...

Mentang2 cuti sekolah...tetiap hari update blog...ecececece...arini en hasben dah xjaga exam STPM..paper last ari rabu..so rini la start bercuti..dia la..cuma ari sabtu kompom de kelas master...jadi bgn pagi dia ajk kuar beli brg rumah..seriussly habih semua..sejak dlm pantang memang dok umah...keje memasak jer...anak2 ngasuh sendiri jer.. ( pantang la sangat kan) memang heavenly org berpantang de org jaga..mak ke mak mentua ke..even tiyah masih ada mak..tp dia xberapa mahir jg org pantang ni..lagipun dia bz dgn kelas2 pengajian...xmau la ggu..

ok sambung cite..even kuar rumah rini..pakai ler stokin tu..ckp dgn abg..berani kuar rini sebb dah rasa sihat bdn..duduk rumah pun dah buat keje lebih org sihat...lepas beli barang..amik juga ic di jpn...ic tiyah ilang masa kuar masuk hospital sebelum dnc ritu...last2.xigt dh de mana..sebb ilang kena byr dende rm100 tau utk buat baru...xpela..janji de ic..nnti jd warga asing plak...

Alhamdulillah...esok pun abg akan pergi terima elaun utk huffaz penang...de la rezeki skit utk kami sekeluarga...lusa insyaAllah sampai ke klang plak..sebb kenduri bapa sedara...kenduri tu klu xpergi memang merajuk ler paklang...paklang antara org yg byk bantu tiyah sebelum pergi mesir ritu...hanta dan amik tiyah dr kelas intensif b.arab..masa tu belajar di selangor...mak de di penang...jadi hrp pak2 sedara jer la..kita kan anak dara lagi masa tu...

masa kuar beli barang td..sambar sebotol BIDADARI...keluaran dcl...tiyah memang dh pernh consume bidadari ni sejak lepas bersalin hannan...Alhamdulillah...xsempat habis botol pertama dah ada isi dalam perut...afnan ler tu..kali ni bkn amik sebb nak hamil lagi..tp nak jg kesihatan dalaman wanita jer...inshaAllah...





Selasa, 25 November 2014

Sudah 16 hari berpantang keguguran

Alhamdulillah..dengan jayanya...clear pantang 14 hari...nak cukupkan 29 hari jer lagi..sebb mak jah ( tukang urut )  suh pantang 29 hr..bdn rasa dh sihat..cuma darah lum stop lagi..dah 2x mandi wajib igt dah leh solat..tp lepas tu turun lagi..maybe xkuar habis kot...lepas makan ekf ekstrak kacip fatimah tu..okla..maybe dia nak cuci rahim dr darah kotor...yg kuar pun browny..kenkdg pekat..kendg cair jer...so masih berbaki 13 hr lagi..hopefully darah dan kering..dan bdn pun sihat...

sepanjg pantang ni xde jenjalan memana sesuka hati..klu kuar pun sebb nak ngurut jer..kata nak gi shopping mall tu xde la..entah kali ni selesa duduk rumah..bila rs bdn xselesa bakar tungku dan baring atas batu tu..sampai terlena2...

last pergi ngurut ritu...rahim dah kecut..Alhamdulillah..tny juga mak jah apa yg dikatakan berpantang tu..jawabnyer...berpantang tu..pantang mkn makanan sejuk2...mnm sejuk2..mandi air sejuk..pantang dr bersama suami..xde plak dia suh berbaring jer..mcm dikatakan sesetengah org tu..katanya masa dia dlm pantang dl..kenkdg org dtg ngurut lagi..huhuhuhuhu...bkn ke ngurut ni guna tenaga gak..








Jumaat, 21 November 2014

Sambung cuti keguguran

Ekceli..cuti keguguran klu kita buat dnc di hospital kerajaan...kompom dpt 2mgu terus..tp klu dnc di klinik swasta dpt seminggu jer..dgr scarry kan..baru seminggu dnc..dah kena pergi bertugas semula..

jadiiiii cukup seminggu dnc..dgn berminyak angin..berbengkung dan berstokin tebal..melangkah ke sekolah...kwn2 pakat terkejut..aikk..dah mai sekolah??mmg igt nak try mntk sambung cuti lg..tp mengenangkan tugas yg terbengkalai..sebb dh cuti seminggu before dnc..yg ni hospital seberang jaya yg bagi..relaks jer dirumah..


memang tgu lama sebb xmau dnc lagi..harapan baby turun sendiri..tp xturun gak..jadi terus dnc sebb dah 2mgu baby meninggal dlm puyut..dpt cuti seminggu lagi..lepas dnc..yg ni pearl maternity yg bg cuti..

balik jer sekolah..dh terbaring..penat..even xmasuk kelas pun mntk org reliefkan..tp sakit..duduk lama dikerusi..pinggang dh terasa..bncg hubby suh amik cuti la..jgn paksa diri..jd mlm tu ke penawar muslimah plak..jupe doc rosnah..xpyh cite byk sebb masa dnc ritu dia de sekali...so scan..nmpk mcm rahim xberapa cantik lg..dan masih de darah dlm kantung rahim tu..dia pun bg cuti seminggu lagi..hamik kau cuti ni terus ke cuti sekolah.xpyh pergi sekolah dh tahun ni...3mgu cuti awal dr org lain..

Masa nak dnc di klinik swasta riti..dah doc bgtau seksiap..cuti seminggu jer diaorg bg...hati dh libang libu..nak.dnc swasta or kerajaan..tp en hasben xnak.doc lelaki..dia bimbang klu ke hospital kerajaan yg dnc tu doc lelaki..jadi terus pergi cr gynae perempuan..jadi jgn risau yg nak dnc diklinik swasta pun..memang diaorg akn bg cuti seminggu..tp lepas seminggu..kita leh pi apply cuti seminggu lagi.mcm goverment worker mcm tiyah cuti utk klinik swasta adalah 15 hari..dan utk cuti dr klinik kerajaan 30hari..selagi cuti dr klinik swasta kita xguna sampai 15 hari..kita boleh apply..InshaAllah..


Jamu leh jejas kesihatan?

Sejak berpantang ni..rasanyer rini dah masuk 12 hari..asyik mengoggle jer..risau nyer bukan2..nak jaga sistem peranakan..nak jaga keadaan rahim..nak jaga...suami...lagi baca..lagi naik gerun jadinya...mcm2 tanggapan..nasihat..pandangan...dari sudut si penjual jamu..hinggalah le sudut pandangan doc dan kesihatan...de yg anti jamu dan segala kapsul mknn tradisional..de yg gila jamu.. ( rasa dln kelompok ni) tp xsempat membeli..baru cuba 1 jer..tu pun atas saranan dr zubaidi..pakar sakit perempuan..ekstrak kacip fatimah..keluaran utm.

.tp sincerely la..iklan2 penjualan jamu yg lain2 tu..xpyh sebut jamu pa..mcm memalukan kaum wanita jer..kesian yg membaca ni..saye ler tu..terpengaruh dgn iklan..sampai mimpi bukan2 tentang suami..nak cari lain la..busuk la..longgar la..xketat sedap la..agaknyer itu jer la sebb mereka berkahwin..pastu perempuan ni jadi hamba xxxx..

mungkin itu strategi pernigaan diaorg kot..terus lari..sebb bg org takut dgr...terus beli..setakat ni..masih berada dalam situasi rasional lagi..sebb xmau terpengaruh sgt..ngadu dengan ALLAH ...supaya diberi kesihatan tubuh badan dan keharmonian rumah tangga..yakin kesihatan kita Allah yg sembuhkan..kita cuma berusaha kan...

bukan nyer  anti sgt dgn diaorg tu..tp maybe nak suh guna ayat yg x jadi fitnah bila org bc..cukup kata menjaga kesihatan dalaman wanita..dan kesihatan organ pembiakan manusia..paham ker? Ker ayat buku sangat??? Rasanya sebb tu la xjadi nak beli jamu2 yg berayat manis menjanjikan kepuasan hati pengguna..takut manis diayat ja..akhirnya hajat xkesampaian..jadi masalah kesihatan lain plak..jadi tepuk dada tanya iman...jangan tny hati yer...

maybe setengah pengguna dpt hasil yg memberansangkan..mcm yg dihajati..Alhamdulillah...tp yg xdapat tu..kesian kamiiiiii....jadi ni pendapat kendiri la..bkn pendapat sapa2..nak beli jamu..silakan..jamu tradisional yg xde keluaran kkm pun..xpe..sebb salu org2 kampung ni mana de kilang..syarat kkm nak keluarkan sijil kena de pengkilangan..dan semua2 yg perlu keluarkan kos yg tinggi..jadi kalau setakat kecil2an..boleh jer kita nak mkn..

tp istiqomah dgn satu produk..mkn ikut yg disarankan..jgn terlalu beriya nak nmpk kesan telan byk terus sekali...jgn...pastikan mnm air yg mencukupi..mnm air sikit2..perlahan2 tp kerap..jgn harap 2@3 hr mkn dah nak nmpk kesan..kalau de jamu or sebarang ubat ckp 2@3 dah nmpk kesan..sila rujuk dulu bahan yg digunakan..semua produk kesihatan perlu masa sebb tubuh badan kita juga beransur pulih bukan terus sihat sekelip mata..macam magik tu..sabar bebyk yer...kene sabar jugak hati org yg menulis ni..supaya x terkesan dgn iklan pe jua yg dtg..ekekekekekek....

fokus pada satu produk..dan dlm masa yg sama..amalkan pemakann yg sihat..yg ni penting..tuan tulis ni.sangat suka AIS...wooooo...xleh tahan dugaan ais ni..walau org ckp urat kembang..sakit badan..tp tang ais ni..tunggu jer lepas pantang..terus sambar...huhuhuhuhu...berpantang kali ke4 ni xtau la leh tahan lama mana.....hihihihihihi..Ya Allah berikan aku kekuatan..melawan dugaan AIS..


PETUA KECANTIKAN

tiyah de juga amalkan makann sunnah...seperti madu dan habbatus sauda..yg ni mmg dah agak lama tiyah amal..sebb selepas jadi pengamal amalan sunnah BERBEKAM ritu..memang sedia madu yg dah bercampur sekali dgn habbstus sauda..bgn awal pagi..minum segelas air suam..baca alfatihah dan selwat pastu bacacm doa mnm air zam zam...pastu ambil madu bancuh dgn air suam..mnm pelan2...baru solat subuh...lepas tgk video ustazah hafizah ritu..rasa nak kena amalkan..minyak zaitun  dan jus delima..pernh dgr tentang kebaikannyer..cuma xterbuka hati..dan lum de rezeki nak beli..insyaAllah..tiyah cuba mkn..dlm video tu juga de ustazah sebut pasal minyak kelapa dara, za'faran dan khal ( cuka buah ) semua tiyah pernh guna..tp tak beramal..guna masa rasa sakit..lepas sihat..lupa plak...huhuhuhu...kena mula balik ni...tuan badan ni tak cantik mana..tp ciptaan Allah adalah sebaik2 ciptaan..kita pun ciptaan Allah juga..Alhamdulillah...
 
jadi..sahabat2 semua..muslimat...yg baca tulisan tiyah kali ni..mntk maaf kalau de penulisan yg mengguris hati...yg baik itu datang dr Allah..yg penuh cacat cela itu kelemahan saya sendiri..






 






Sabtu, 15 November 2014

Ekstrak kacip fatimah..keluaran utm johor dan MAB

Hari ke6 berpantang...mcm biasa...tungku..mandi air panas..bengkung...tapi jgn salah paham tentang tungku n bengkung tu...tungku tu cuma panas bg suam2 ja...mcm tuam perut...dan bengkung pun..xde la ikat kemas2 n ketat..cuma xnak bg angin masuk perut...masih berstokin n berbaju panas...

kelmarin de serve internet  pasal ubatan2 yg leh diambil...memula baca pasal MAB maajun anggun bistari...pikir2 sbb nak ambil mab nak jadikan ubat jarakkkan kehamilan..dan xsesuai diambil dlm tempoh pantang..jadi hold dl...kalau nak tahu pasal mab ni...meh nak tempek sini skit..

Aturan makan MAB..

MAB ni sebenarnyer maajun...

Antara khasiat maajun..



 Agak murah maajun ni..regenyer rm18 jer sebotol...tapi sekarang masih dalam pantang..tangguh dulu aaa nak amik maajun nie....

Google laks pasal keguguran...dan DnC...jupe laman web Dr Zubaidi...dr ni memang pakar sakit puan...dan agak2nyer mcm semua kenal die..pandangan dia salu ada dalam tenet...jadi lepas baca pasal artikelnyer..dia cadangkan pengambilan ekstrak kacip fatimah keluaran dari Universiti Teknologi Mara..Johor...google lagi jupe laman fb ekstrak kacip fatimah..

Pas baca dan puas hati..google jugak pasal review testimoni pengguna...rasa puas hati terus amik hp dan whatassp akak Pn Azura ni...dia tinggal dibutterworth..jadi harap2 leh COD jer....mmg pun..pagi tu balas2 msg...petang dia sampai depan pintu rumah.....pantassss....

nak tgk ekstrak kacip fatimah nie..??




Alamak tersenget plak....pandai2 la baca yer...kihkihkih...
review xleh nak bg lagi..sebab baru 2 hari makan...pagi minum madu...petang baru amik jamu ni..lepas makan...harap leh memperbaiki rahim..dan bagi tenaga..sebb lusa dah kena pergi kerja....aduss..

bab cuti satu hal lagi...saja nak cite..kalau DnC di hospital kerajaan..memang dapat terus cuti 2 mgu...berbeza kalau DnC di hospital swasta..seminggu ja MC..pastu kena pergi kerja la...

REASON DNC DI HOSPITAL SWASTA...
memang memula ritu dah admit hospital seberang jaya...niat memang nak kalau doc situ nak wat..wat la...janji sihat...tapi lepas tgk kengkwn senasib yg sekeguguran dan sama waktu dengannya...kesian tgk diaorg...puasa sejak petang...tapi sampai petang esoknyer x leh masuk bilik bedah lagi..sebb byk kes emergency..sorang tu siap dah pakai baju bedah..dah pakai topi bedah tu..dah masuk bilik tu pun..ditolak balik masuk wad sebb de emergency kes...

jadi kes yg xberapa emergency mcm keguguran ni..kena tgu turn yer...
satu hal...kawan2 yg gugur masa tu..dah berbaldi2 turun darah...tgk diaorg menanggung sakit..tiyah ok plak..xde turun darah n tak sakit pe2...makan memang sedap jer...tunggu time makan..memang licin ler tray tu....jadi doc nasihatkan balik..tunggu sampai turun darah baru datang...

Bila tny en hasben..klu dia rasa keberatan nak ke klinik swasta kita pergi jer GH penang atau Hospital Sultan Abdul Halim...dia menolak..sebb katanyer..dia tak mau doktor lelaki yg buat procuder tu...mcm mn pun nak perempuan walaupun masa tu umi tak sedar..gitula lebey kurang..jadi terus pergi hospital swasta...

gitu ler kisahnyer...Alhamdulillah...sepanjang proses hamil dan bersalin + keguguran semua dokt yg incharge doktor perempuan muslimah...Alhamdulillah...

Jumaat, 14 November 2014

Berpantang keguguran

Ok...rini dah 5 hari berpantang keguguran ank yg ke4..sebelum ni xpernh gugur lagi..jadi ini pengalaman pertama...bila tny pendpt org lain tentang pantang keguguran ni de mcm2..jadi ni pendpt admin yg menulis la...kalau rasa nak follow..boleh jer....

hari ke 2 lepas dnc..pergi berurut..delat hakak sowang ni..dia muda lagi..alahai sakit jugak aaa...maklumla baru pas dnc..de kwn mak yg kata awalnya ngurut..dengar mulut org ni mmg menyakitkan hati kan...mcm ler derang tu teror sgt bab2 ni..ntah masa derang pantang dl pun xseberapa...alasan pergi awai sebbc dokt bg seminggu ja..hari isnin mgu depan dh kena pergi kerja..jadi terus ngurut sampai 3 hari..

hari ke2 ngurut..balik tu rasa sakit bdn..paling terasa tempat perut tu..rasanya sebb ikut ckp org xleh tungku..xleh bengkung..angin dah mula masuk perut..dengar la sgt ckp org kan..petang tu xleh tido..bergerak pun sakit..nak ckp silap mkn..tiyah mmg pantang mkn..makan nasik lauk ikan haruan  jer...minum air pun panas..lepas mandi air panas..abang sapukan minyak nr dekat perut..belakang..kaki..diikatkan bengkung..xketat pun..cuma xmau masuk angin ja..dia suh baring ja..terkent**  jer..keluar angin tu..terima kasih abg..tolong mnykkan dan ikat bengkung..jadi..sila berbengkung yer..sbb xnak perut masuk angin..sila berstokin sekali...

hari ke3  ngurut..bgtau tukarng urut..jgn kuat sgt kat perut tu...tp dah ok skit..xla sakit sgt..balik rumah..mkn nasik..pastu mak masuk tido jer..igtkan nak mandi..jadi bgn masak air sendiri..basuh pinggan sndr..dan suar kecik yg dh habih stok..pasal darah..pas dnc ari pertama jer darah ketul kuar..hari ke 2 spotty jer..hari 3 mcm dh clear..tp pas ngurut..turun skit..mmg xbyk darah..pas mandi..mkn ler nasik sensowang..sedey...

hari ke 4...dah lena ngasuh sendiri anak2...jd bgn masak..mandi ank..siap yg buang beso lagi..mandi diri sndr..air panas..pantang ker gitu? Terfikir juga..sebenarnya istilah pantang ni apa maksudnyer..pantang mkn ker? Pantang keluar rumah? Pantang kerja lasak? Mgu depan dh start keje..pantang bersama? Pe pun maksudnyer..yg pasti berpantang ni merawat diri..utk kembali sihat...toi tak...ok..perut mntk diisi plak..nak bgn buat milo...nnti sambung menulis lagi..