Rabu, 27 November 2013

Set Kesihatan kanak-kanak
# Tahukah anda berat badan kanak-kanak boleh meningkat kira-kira dua hingga tiga kilogram setahun manakala ketinggian pula biasanya akan meningkat enam hingga lapan sentimeter setahun.

# Apabila kanak-kanak mencapai umur lima tahun, 35 peratus daripada berat badan mereka terdiri daripada otot.

# Kanak-kanak perlu mempunyai seluruh set gigi susu lengkap pada umur dua setengah tahun. Pertumbuhan gigi membantu perkembangan rahang dan membolehkan kanak-kanak makan pelbagai jenis makanan. Selepas mencapai umur enam tahun, kanak-kanak akan mempunyai set gigi kekal.

# Enam tahun pertama kehidupan kanak-kanak adalah tempoh yang paling sensitif kerana ia membabitkan pembentukan serta kematangan saraf. Berbilion sistem saraf dalam otak dibentuk dan akan memberi pengalaman deria baru. Jadi, tidak hairan jika saiz otak kanak-kanak akan berkembang sebesar saiz otak dewasa apabila mencapai umur 10 tahun.

# Apabila tulang membesar, kanak-kanak akan menjadi lebih tinggi. Ia penting untuk menjadikan bentuk badan mereka kelihatan lebih matang apabila menginjak dewasa

# Sistem pertahanan kanak-kanak mulai matang dan berfungsi pada peringkat tumbesaran. Badan kanak-kanak mudah diserang virus, bakteria dan parasit. Justeru, sistem imun yang cekap dapat mengenal pasti, menyerang dan memusnahkan benda asing berkenaan.

# Fasa tumbesaran adalah tempoh yang amat penting kerana ketika itu kanak-kanak mula menguasai kemahiran motor kasar dan motor halus untuk mengimbangi diri. Ini membolehkan mereka bergerak secara teratur, lebih cergas serta mampu melakukan tugas yang lebih kompleks seperti menari dan bermain bola. Selain itu, ia juga mempengaruhi kemampuan kanak-kanak untuk menulis, melukis dan mewarna dalam perkembangan intelektual mereka.

# Kanak-kanak yang aktif dan cerdas dikatakan lebih cenderung menguasai kemahiran berinteraksi secara sosial yang mampu meningkatkan lagi keyakinan diri mereka.

(Sumber: Buku Panduan Memupuk Gaya Pemakanan Sihat oleh NSM, MASO serta MDA)


 Berikan yang terbaik untuk Anak Anda..
Shaklee meyediakan suplemen terbaik utk anak anda.Produk selamat dan terdiri dari bahan semulajadi.MEALSHAKE

  #  Membantu pembesaran dan pembinaan tulang, kuku, otak si anak

  Memberikan tenaga dan menguatkan sistem imun kanak-kanak

  #  Menangani masalah sembelit pada kanak-kanak

  #  Meningkatkan selera makan kanak-kanak

  #  Mengurangkan eczema kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa

  # Jika anak demam lazimnya akan kembali sihat lebih cepat daripada biasaOMEGA GUARD

# Sebahagian besar otak terbina daripada lemat “baik” yang dikenali sebagai asid lemak Omega-3. Diet yang kaya dengan Omega-3 boleh meningkatkan keupayaan belajar, kemahiran menaakul atau menyelesaikan masalah, meningkatkan daya tumpuan dan ingatan serta perhubungan antara sel otak

  Omega-3 menunjukkan dapat menyokong keseimbangan emosi dan sikap yang positif dan membantu meningkatkan daya ingatan semasa tua kelak

 # Mengatasi masalah pernafasan seperti asma , batuk dan selsema

  # Meningkatkan sistem imunisasi dan menapis kuman daripada badan
Keratan Akhbar Mengenai Omega Guard atau Omega 3..
Tiada ulasan:

Catat Ulasan