Selasa, 23 Oktober 2012

29 minggu...Berat bayi anda lebih kurang 2.5 paun / 1.1 kilogram dan ukuran panjangnya 15 inci / 38 sentimeter dari kepala ke jari kaki. Bagi lelaki, testikel menurun dari tempat berdekatan buah pinggang lalu merentasi groin dan terus ke skrotum. Bagi perempuan, kelentit masih menonjol sebab belum lagi ditutup oleh bibir vulva yang masih halus. Ianya akan membesar dan menutupi kelentit dalam minggu-minggu terakhir sebelum kelahiran.

Kepala bayi anda semakin besar, dan pertumbuhan otaknya adalah amat pantas pada masa ini. Hampir kesemua bayi menunjukkan reaksi kepada bunyi menjelang 30 minggu.
Keperluan pemakanan bayi anda akan berkemuncak semasa trimester ketiga. Anda akan memerlukan sejumlah besar protin, vitamin C, folik asid, zat besi dan kalsium (lebih kurang 200 miligram diserapkan ke dalam kerangka tulang bayi setiap hari). Jadi, makanlah makanan yang kaya dengan nutrien-nutrien ini. Kerangka terus mengeras dan otak, otot-otot dan paru-paru menjadi semakin matang. Dengan itu, lihatlah panduan makanan sempurna kami bagi memastikan anda mendapatkan mineral dan vitamin yang mencukupi.

Ummi sudah 29 minggu....perut dah semakin memboyot sakit kawasan ari2 sangat la terasa..

citenyer pg tadi ummi ke klinik b'worth...jupe doc samihah...besala hb umi nie..dah 29 mgu hb baru 9.2 jer...

kompom kena cucuk inferon...tapi ummi mintak lepas raya haji sebab nak raya dulu..lepas tu continue cucuk sampai seminggu...

terasa lg masa kena cucuk time ngndg afnaan dulu... cenggini la ubtnyer...adusss...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan