Ahad, 7 Disember 2014

kelas masakan kari ikan termenung

ok..ni menu kedua....kalau tak paham sori yer...sebab nak bagi igt jer..



kari ikan termenung

panaskan minyak
tumis halba campur dahulu
masukkan bawang besar holand dah agak layu
masukkan bawang putih
masukkan daun kari ( tak payah buang tangkai )
tambah kulit kayu manis
buah pala
bunga lawang

jadikan rempah jadi pes 3 peket kari babas
dah bawang jadi layu masukkan pes rempah tadi
pastikan rempah dimasakkan agak lama..masukkan air sedikit2 sahaja..
lamaaaaaaaaaaaaaaaa tau…

dah agak pecah minyak..pastikan puas hati..masukkan bendi..
ambil air asam jawa..dalam segenggam gak..perah air asam tu 3kali..
pastu rasa dulu jadi masam tak..puas hati tak..
baru letak santan..sikit jer yer..
sebab abi xsuka santan
lepas tu masukkan ikan..dan cili hijau buang biji..
last letak tomato potong 4
baru letak garam..



Tiada ulasan:

Catat Ulasan