masak 5 jenis masakan...tapi tempel 3 ni dulu..sebab yng ni menu utama..
daging
masak kicap
bahan-bahan
rebus
daging kalau guna preasure cooker setengah jam
air daging
jangan dibuang
potong
bawang holand
bawang
putih
letak
minyak masak saji
tumis
bawang besar holand dahulu sehingga sedikit layu masukkan bawang putih
masukkan daging
rebus tadi sahaja.goreng sebentar..masukkan kicap dalam 2 senduk besar..masukkan rempah beriyani ( kalau takde rempah masak
kurma daging ). masukkan lebihan air rebusan tadi. masukkan bunga lawang,buah
pala,kulit kayu manis.biarkan seketika...letakkan minyak sapi 2 sudu
makan..biar sehingga daging lembut..
biar lama
skit tau..
potongkan
kentang 4 potongan..
potong cili
hijau..potong tengah dan buangkan biji
kira daging
hampir empuk masukkan kentang.sos tomato 1 sudu makan dan tomato 2 biji potong
4
biar
seketika
dah hampir empuk
kentang masukkan cili hijau
dah boleh
tambah garam..sedikit jer..suku sudu makan..
masukkan
sedikit lada putih..
sila rasa
yer..petua nak merasa..fokus satu rasa dulu..rasa garam..ok tak?
Tiada ulasan:
Catat Ulasan